Adómentes vagy ÁFA-mentes ultrahang készülék vásárlás

Kedves Érdeklődők!

Azoknak akik a tuti adómentes vagy áfamentes ultrahang készülék vásárlás megoldását keresik rossz hírem van, ezen az oldalon ezt nem fogja megtalálni, viszont azt igen, hogy miért ne próbáljanak meg ügyeskedni! 

Adómentes vagy ÁFA-mentes ultrahang vásárlás

A kereskedelmi tevékenységünk során látjuk, hogy mindig vannak ügyeskedők, akik hiányos ismereteik alapján hoznak meg végül nagyon rossz döntéseket, ezért megpróbáljuk összefoglalni a közösségi adózásnál felmerülő ÁFA-mentes vásárlás főbb szabályait, mert „a törvény nem tudása, nem megfelelő tudása senkit nem mentesít a jogkövetkezmények alól”. A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg könyvelőjét és/vagy ügyvédjét!

Európai Unión belüli termékbeszerzés az uniós adószámmal rendelkező jogi személyek a másik tagállamban érvényes ÁFA-t nem kell megfizetniük, de Magyarországon a megvásárolt terméket be kell vallaniuk és Magyarországon meg kell fizetniük a jelenleg általánosan érvényes 27%-os ÁFA-t. (egyes termékek ÁFA-ja alacsonyabb). Tehát, ha valaki külföldön az uniós adószám birtokában vásárol bármilyen terméket és itthon nem teszi bele a bevallásába, az a köznyelvben adócsalást végez. Az adócsalás ma már nem létező jogi kategória, ezt a bűncselekményt, más hasonló elkövetési módokkal együtt, a jog költségvetési csalásként ismeri. A büntetési tétele a károkozás mértékétől függ.

költségvetési csalás, korábbi nevén adócsalás, a köznyelvben áfacsalás alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A minősítés elsősorban az elkövetési értékhez igazodik. A korábbi 1978. évi IV. törvényben [Btk. (régi) a jogalkotó még az adócsalás kifejezést használta, azonban a hatályos 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről már a költségvetési csalás terminológiát alkalmazza.


Értékhatár

-tól (Ft)

Értékhatár

-ig (Ft)

Kisebb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás

50.001

500.000

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás

500.001

5.000.000

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás

5.000.001

50.000.000

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás

50.000.001

500.000.000

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás

500.000.001

Minden értéksávhoz más és más büntetési tétel tartozik, ám minden esetben minősített esetnek számít és súlyosbítja a büntetést, ha a bűncselekményt üzletszerűen vagy bűnszövetségben követték el. Miközben a kisebb vagyoni hátrányt okozó cselekmények maximum 3 évig terjedő elzárással büntethetőek, ezek minősített esetei 1-5 év közötti büntetéssel járnak. A nagyobb vagyoni hátrányt okozó adócsalás 2-8 év között, az ennél nagyobb összegű kárt okozó cselekmények pedig 5-10 év közötti büntetéshez is vezethetnek.

Börtönablak belülről

A fent leírtakat árnyalják az úgynevezett különleges adózói kör közösségi ügyleteinek áfaszabályai, ugyanis nem kell adót fizetnie a Közösségen belüli termékbeszerzés után a különleges adózói körnek, ha a Közösség más tagállamaiból beszerzett termékek áfa nélküli összesített értéke sem a tárgyévet megelőző évben, sem a tárgyévben a 10 000 eurós értékhatárt nem haladta meg, illetve nem haladja meg.

Kik tartoznak a különleges adózói körbe?

A különleges adózói körbe

  • azok a mezőgazdasági tevékenységet folytató különleges jogállású áfaalanyok, akik az Áfa tv.1 XIV. fejezetének rendelkezései szerint adóznak, és ilyen minőségükben járnak el,
  • a kizárólag adólevonásra nem jogosító adómentes tevékenységet folytató áfaalanyok,
  • az alanyi adómentességet választó áfaalanyok, 1 Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.). 2 Az Áfa tv. 85-87. § szerint.
  • a nem áfaalany jogi személyek tartoznak.

Fent leírtak alapján, ha a 10.000,- EUR-os értékhatárt vesszük, akkor jelenleg (2024. január 26.) az MNB EUR-HUF árfolyam (386,13) alapján Forintban ez az értékhatár 3.861.300,- Forint.

Kérjük Önöket, hogy a fentebb leírtak ismeretében hozzák meg ultrahang készülékek beszerzésével kapcsolatos döntéseiket! A felhasználási céljuknak megfelelő ultrahang készülék és a szükséges tartozékok kiválasztásában pedig szívesen segítünk, hiszen tudja:

Scroll to Top